Menu Zavřeno

EP53 milan kundera – nesmrtelnost

Čau! Dnes se v EP53 podíváme na poslední Kunderův česky psaný román Nesmrtelnost. Ve stručnosti si projdeme děj knihy, číselné členění kapitol a především různé významy termínu „nesmrtelnost“. Kunderovi se totiž samozřejmě nejedná o „fyzickou“ nesmrtelnost, jak ji známe třeba z příběhů o Gilgamešovi, ale o nesmrtelnost tzv. achilleovskou, tedy to, že někteří lidé se díky svým činům i po smrti stanou součástí věčné paměti kultury. Kundera dále rozlišuje dva druhy nesmrtelnosti, jednak „menší“, v rámci rodiny, které se snaží dosáhnout Kunderova románová Laura, jednak nesmrtelnost skutečnou a velkou, po níž v románu touží Bettina von Armins a které dosáhly velké postavy dějin evropské kultury – Dante, Shakespeare, Milton či právě Goethe.
Druhá část videa bude mířit spíše na vysokoškoláky či pečlivé čtenáře, a pokusíme se v ní Nesmrtelnost usouvztažnit s Kunderovým esejistickým dílem věnovaným dějinám a teorii evropského románu. V eseji Zneuznávané dědictví Cervantesovo totiž stanovuje tzv. „4 výzvy evropskému románu“ (výzvy hry, snu, myšlení a času), které se podle mého názoru pokouší realizovat právě ve svém vrcholném díle Nesmrtelnost. Na rozdíl od svých starších próz (Nesnesitelná lehkost bytí, Žert, Kniha smíchu a zapomnění) se totiž v Nesmrtelnosti nesoustředí na téma týkající se pouze jeho současnosti (exil, život v socialistické totalitě), ale pokouší se vytvořit román, v němž představuje na osudu jednotlivce vyústění kulturního směřování evropských dějin. V tomto trendu ostatně Kundera pokračoval i v novějších románech, psaných však již pouze francouzsky.

Každý týden pro vás vypouštíme nové video. Pokud se o něm chcete dozvědět co nejdřív, sledujte nás na Facebooku a na YouTube kanále #napotítku. Tady na našem webu najdete různé články nebo třeba testy. Chtěli byste video na téma které jsme přeskočili nebo nám třeba říct, co se vám nezdá nebo se vám líbilo? Napište nám na Facebooku nebo do komentářů na YouTube a hlavně sdílejte, ať i vaši kamarádi a spolužáci mají na potítku inspiraci.

Ať se vám dobře čte!