Menu Zavřeno

EP31 karel čapek – matka

Čau! Dnes budeme mluvit o protifašistické tvorbě Karla Čapka, podrobněji se podíváme na drama Matka, na kterém si ukážeme způsob, kterým dokázal Čapek přetavit svůj proslulý indiferentní pragmatismus do otevřené výzvy k odporu a boji proti zlu. Jako obvykle si nejprve uvedeme několik typických znaků vystihujících 30. léta 20. století jakožto dobu celosvětového rozkvětu fašistických tendencí. Na příkladu španělské občanské války si ukážeme, jakým způsobem na politické dění reagovaly různé mocnosti či názorové skupiny (levice x pravice, Východ x Západ atd.). Mohlo by se zdát, že takové informace jsou pro výklad literárních textů zbytečné – nejsou, protože literatura se vždy promítá do dějin a dějiny do literatury.

Tento díl je už třetí v pořadí. Předchozí díly se věnovaly próze (EP29 karel čapek – próza) a dramatu (EP30 karel čapek – drama) a najdete to i na našem YouTube kanále a zde na webu.

Každý týden pro vás vypouštíme nové video. Pokud se o něm chcete dozvědět co nejdřív, sledujte nás na Facebooku a na YouTube kanále #napotítku. Tady na našem webu najdete různé články nebo třeba testy. Chtěli byste video na téma které jsme přeskočili nebo nám třeba říct, co se vám nezdá nebo se vám líbilo? Napište nám na Facebooku nebo do komentářů na YouTube a hlavně sdílejte, ať i vaši kamarádi a spolužáci mají na potítku inspiraci.

Ať se vám dobře čte!