Menu Zavřeno

EP29 karel čapek – próza

Čau! Dnes v EP29 pokračujeme v našem seriálu písniček na přání. Probereme si život a dílo možná nejslavnějšího českého prozaika a dramatika, Karla Čapka. Podíváme se na začátek jeho literární kariéry, kdy tvořil společně se svým bratrem Josefem díla, která se obvykle řadí k novoklasicismu, potom se přesuneme do dvacátých let a podrobněji si (s malou pomocí zvídavého filozofa Michala a jeho buchtičky) probereme Čapkovy noeticko-skeptické názory. Konkrétně si to ukážeme na příkladu povídkové sbírky Boží muka a povídky Šlépěje. Na závěr vám povíme, proč sice Karla Čapka milovali čtenáři, zato ho ale ve své době nesnášeli ostatní spisovatelé.

Seriál pokračuje dílem EP30 karel čapek – drama, kde David hovoří jednak o ostatních žánrech, kterými se Karel Čapek zabýval, a hlavně pak o jeho dramatech, které psal částečně spolu se svým bratrem Josefem. Konkrétně se podíváme na dramata Ze života hmyzu, RUR a Bílou nemoc. Více také zde.

Každý týden pro vás vypouštíme nové video. Pokud se o něm chcete dozvědět co nejdřív, sledujte nás na Facebooku a na YouTube kanále #napotítku. Tady na našem webu najdete různé články nebo třeba testy. Chtěli byste video na téma které jsme přeskočili nebo nám třeba říct, co se vám nezdá nebo se vám líbilo? Napište nám na Facebooku nebo do komentářů na YouTube a hlavně sdílejte, ať i vaši kamarádi a spolužáci mají na potítku inspiraci.

Ať se vám dobře čte!