Menu Zavřeno

EP64 samizdat

Čau! Dnes v EP64 se nebudeme na potítku věnovat autorovi, dílu, ani literární skupině, nýbrž záležitosti spíše technické/technologické, totiž tzv. samizdatu. Povíme si, co to slovo vlastně znamená a odkud k nám přišlo, poté si krátce zopakujeme vývoj domácí literární historie po roce 1948. Probereme si počátky československého samizdatu v 50. letech i dobu normalizační, během níž se rozšířil český samizdat takovým způsobem, jaký nemá ve světě obdoby. Zajímat nás budou i rozdíly mezi první a druhou vlnou samizdatu, totiž rozdíl mezi funkcí konzervační a skoro až nakladatelskou.
Na příkladu slavné Edice Petlice si ukážeme, jak vypadal v praxi proces ilegálního vydávání literatury a projdeme si cestu takové knihy od spisovatele a jeho rukopisu přes nakladatele, opisovače a distributory až k samotným čtenářům. Zajímat nás budou i právní kličky, jimiž se samizdatoví autoři pokoušeli oklamat totalitní cenzory i policii.
Na příkladu méně známé edice Rukopisy VBF Praha si pak ukážeme, že (literární) život v totalitní zemi může mít i jisté „výhody“. Edici totiž řídil jeden z posledních přeživších literátů generace 1900, Bedřich Fučík, jenž jednak dokonale zužitkoval své zkušenosti prvorepublikového „organizátora literárního života“, jednak využil své zkušenosti z legendárního Melantrichu a celý ilegální podnik přeměnil v regulérní byznys, čímž jednak zásadním způsobem posloužil české literatuře (v zoufalých podmínkách dokázal vydat sebrané spisy Jakuba Demla, což je úkol, na který v současné době nestačí ani M. C. Putna, jenž má k dispozici finance, spolupracovníky i moderní techniku), jednak se na „stará kolena“ a po deseti letech v komunistických kriminálech dokázal vrátit ke svému starému životnímu stylu a, pateticky řečeno, vrátila se mu tím radost ze života.

Každý týden pro vás vypouštíme nové video. Pokud se o něm chcete dozvědět co nejdřív, sledujte nás na Facebooku a na YouTube kanále #napotítku. Tady na našem webu najdete různé články nebo třeba testy. Chtěli byste video na téma které jsme přeskočili nebo nám třeba říct, co se vám nezdá nebo se vám líbilo? Napište nám na Facebooku nebo do komentářů na YouTube a hlavně sdílejte, ať i vaši kamarádi a spolužáci mají na potítku inspiraci.

Ať se vám dobře čte!