Menu Zavřeno

EP45 josef škvorecký – zbabělci

Čau! Dnes si v EP45 budeme na improvizovaném potítku povídat o Josefu Škvoreckém. Nejprve se podíváme na to, jak prosperoval v padesátých letech, poté si něco řekneme o jeho exilové činnosti spojené především s exilovým nakladatelstvím 68 Publishers. Především si ale uděláme stručný rozbor prózy Zbabělci. Nejprve si představíme Škvoreckého alter-ego Dannyho Smiřického (ten se objevuje i v dalších Škvoreckého prózách, například v Tankovém praporu či v Miráklu), potom si povíme něco o poměrech v klasickém českém maloměstě na konci druhé světové války, kde si místní honorace na poslední chvíli snaží urvat statut odbojářů, partyzánů a bojovníků za svobodu. Ve své maloměšťácké omezenosti se jim to však nedaří a jejich snahy působí spíše tragikomicky. To zajde tak daleko, že při setkání se skutečnými partyzány raději zavolají na pomoc nacistickou hlídku…
Na závěr si ještě povíme o reakcích, které Zbabělci vyvolali – Škvorecký byl totiž jedním z prvních autorů, kteří se odvážili podat květnové události kriticky a s nadsázkou, čímž v očích režimu snižovali hrdinství (mnohdy spíše iluzorní) českého národa.

Každý týden pro vás vypouštíme nové video. Pokud se o něm chcete dozvědět co nejdřív, sledujte nás na Facebooku a na YouTube kanále #napotítku. Tady na našem webu najdete různé články nebo třeba testy. Chtěli byste video na téma které jsme přeskočili nebo nám třeba říct, co se vám nezdá nebo se vám líbilo? Napište nám na Facebooku nebo do komentářů na YouTube a hlavně sdílejte, ať i vaši kamarádi a spolužáci mají na potítku inspiraci.

Ať se vám dobře čte!