Menu Zavřeno

EP41 erich maria remarque – na západní frontě klid

Čau! V nové epizodě EP41 si popovídáme o románu Na západní frontě klid Ericha Marii Remarqua. Podle mého názoru se sice nejedná o příliš literárně hodnotné dílo, ale příběh je to zajímavý a ve své době byl Remarque jedním z prvních, kdo tematizoval zážitky řadových vojáků ze zákopů v literárním díle. Remarque byl také v osobním a veřejném životě zarytým pacifistou (tzn. odmítal jakékoliv formy násilí, nehledě na to, jak dobře zdůvodněného), kvůli čemuž se „nehodil do krámu“ Hitlerovi a jeho novému režimu, takže když v roce 1933 začalo nechvalně proslulé pálení „závadných“ knih, Remarquovo dílo jedním z prvních na seznamu.
Cílem románu Na západní frontě klid totiž rozhodně není ukázat hrdinství vojáků bojujících za svou vlast, právě naopak, autor se (alespoň podle mého názoru) snaží čtenáře přesvědčit, že válka je vždy zločin proti lidskosti, že nutit lidi zabíjet se navzájem bez skutečného důvodu je něco, k čemu by již nikdy nemělo dojít. Vliv literatury je však přeci jen menší než vliv politiků, a tak získal Remarque v letech 1939-1945 dostatek námětů k tomu, aby mohl ve své protiválečné tvorbě pokračovat i ve stáří.

Každý týden pro vás vypouštíme nové video. Pokud se o něm chcete dozvědět co nejdřív, sledujte nás na Facebooku a na YouTube kanále #napotítku. Tady na našem webu najdete různé články nebo třeba testy. Chtěli byste video na téma které jsme přeskočili nebo nám třeba říct, co se vám nezdá nebo se vám líbilo? Napište nám na Facebooku nebo do komentářů na YouTube a hlavně sdílejte, ať i vaši kamarádi a spolužáci mají na potítku inspiraci.

Ať se vám dobře čte!